Paarden coaching in de praktijk - De Vrije Kameleon
16634
post-template-default,single,single-post,postid-16634,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,vertical_menu_enabled,no_animation_on_touch,qode-title-hidden,side_area_uncovered_from_content,qode-theme-ver-7.7,wpb-js-composer js-comp-ver-7.6,vc_responsive

18 apr Paarden coaching in de praktijk

Paarden coaching in de praktijk

Juist in deze tijd waarin er zo’n groot appèl wordt gedaan op ons denken. Een tijd waarin we vaak zo aan het overleven zijn en op de automatische piloot leven, geeft deze bijzondere werkvorm de mogelijkheid om in alle rust stil te staan bij jouw gevoel en alles wat er in jou leeft. Een sessie start met een kennismakingsgesprek in mijn warme tot gespreksruimte omgebouwde stal. Zodra we kort hebben kennis gemaakt en de reden waarom je komt hebben doorgenomen, halen we het paard op. Ik span een touw in de bak om de grote ruimte in tweeën te delen. Aan de ene kant staat het paard en aan de andere kant staan wij. Meestal begeleid ik een meditatie om in diepere ontspanning te komen. Zodra het paard ontspannen is en jij de ruimte voelt, ga je onder het touw door en ziet het paard jou als dat nieuwe lid van de kudde. Het paard scant jouw houding, gedrag en uitstraling/ energie. Ze reageert hier direct op. Hoe ze reageert, is altijd anders en het klopt altijd heb ik ervaren. Tijdens dit proces volg ik ook mijn gevoel. In de bak met een paard, kun je niet zo goed nadenken en kom je beter in contact met jouw gevoel. Zo nodig geef ik feedback, stel ik je vragen en breng ik je waar nodig weer terug in contact met jouw gevoel/lichaam. Wat zich zal aandienen, weten we van tevoren vaak niet. Zodra er iets in jou verandert, zal het paard dit direct opmerken en non verbaal teruggeven. Het paard zorgt ervoor dat jouw denken, voelen en gedrag (opnieuw) met elkaar in verbinding worden gebracht.

Afhankelijk van wat er zich aandient, wat de vraag is en hoe diep we kunnen gaan, doe ik (in afstemming met jou) coachinterventies. De interventies komen voort uit mijn verbinding met mezelf en uitgebreide kennis en ervaring op het gebied van coaching. Je kunt dan denken aan systemische coaching, een meer oplossingsgerichte benadering of een  lichaamsgerichte benadering. Het doel hiervan is jou te ondersteunen bij het ervarend onderzoeken van de situatie en/of jouw vraag. Een sessie duurt gemiddeld 1,5 uur (inclusief een voor- en nabespreking). Paarden coaching is vaak positief confronterend en geeft inzicht op meerdere niveaus. Je bent vaak veel sneller in staat de ervaring te vertalen naar situaties in het dagelijkse leven en om te zetten in nieuw gedrag dan in traditionele ondersteunende situaties. Eén paardencoachsessie kan soms al voldoende informatie geven om processen in beweging te brengen.

Paarden coaching kan op individueel- en op groepsniveau worden ingezet. Omdat ik naast individuele coach ook team- en organisatiecoach ben, kan ik breder kijken dan alleen het individuele niveau en waar nodig coachinterventies op groepsniveau doen. Naast coaching (op maat) heb ik verschillende workshops met een paard voor diverse groepen ontwikkeld.

Voorbeelden waaraan je kunt werken op individueel- en groepsniveau;

Individueel niveau

 • in verbinding komen met jouw gevoel
 • in balans brengen van denken, voelen en handelen
 • voorkomen en/of herstellen van overspannenheid/ burn out
 • stress en angst verminderen

 

Individueel- en groepsniveau

 • doelen stellen
 • stellen van grenzen
 • (lastige) keuzes maken
 • inzicht krijgen in vaak onbewuste gedragspatronen en overtuigingen
 • inzicht krijgen in dieper liggende oorzaken van ‘problemen’ binnen jouw gezin van herkomst en/of andere systemen waar jij deel van uitmaakt
 • inzicht in communicatie/interactiepatronen

 

Individuele en groepscompetentie ontwikkeling

 • persoonlijk leiderschap ontwikkelen
 • interactie/ communicatie
 • samenwerken

En nog veel meer.

Mijn coaching/workshops/teambuildingsessies kunnen met of zonder paard. Afhankelijk van het thema en jouw (jullie) persoonlijke voorkeur kiezen we een werkvorm die jou (jullie) helpt tot de kern te komen. Wil je meer informatie neem dan contact met mij op 06-55831296 of check mijn website www.devrijekameleon.nl

Om coaching en/of een workshop met een paard te ervaren, hoef je geen paardenliefhebber te zijn en/of ervaring met paarden te hebben. Je mag er zelfs nog een beetje bang voor zijn.

Geen reactie's

Geef een reactie