Wat is een trauma | Symptomen van trauma | Trauma en stress
17725
page-template,page-template-full_width,page-template-full_width-php,page,page-id-17725,tribe-no-js,tec-no-tickets-on-recurring,tec-no-rsvp-on-recurring,ajax_fade,page_not_loaded,,vertical_menu_enabled,no_animation_on_touch,qode-title-hidden,side_area_uncovered_from_content,qode-theme-ver-7.7,wpb-js-composer js-comp-ver-7.9,vc_responsive,tribe-theme-bridge

Trauma en stress

‘In stressvolle situaties neemt ons overlevingsmechanisme het van ons over’

'Een lichaamsgerichte benadering levert een diepere verbinding tussen het voelen en denken op.'

Allemaal kennen we stressvolle periodes in ons leven. Op het werk of in onze privé-omgeving. Bijvoorbeeld door verschillende life events zoals scheiding, ziekte, verlies van werk of een dierbaar iemand, een nieuw huis of baan. Voor mij was onder andere moeder worden een stressvolle periode. Kort ervoor was mijn eigen moeder overleden en ik deed naast mijn werk een deeltijd studie. Ik wilde het zo graag goed doen.

In stressvolle situaties neemt ons overlevingsmechanisme het van ons over. Dit mechanisme wordt al vroeg in onze kindertijd ontwikkeld en als vaste patronen opgeslagen in ons brein en zenuwstelsel. Ik legde vaker de lat te hoog voor mezelf. Telkens weer. Ik had het vooral druk. Op het werk, thuis en met de studie. Creëerde onvoldoende rust om te herstellen. Het niet voelen, afleiding creëren en presteren is een patroon dat direct is terug te herleiden naar mijn kindertijd. Ook in relaties liep ik vaak tegen mezelf aan.

Niet alleen ik worstel(de) met stress. Doen we dat niet allemaal? In onze huidige maatschappij gaat alles snel en is veel hectisch en vluchtig. We schakelen veel, nemen ad hoc beslissingen, zijn veelal onbewust en reactief. Ons denken staat centraal en we raken regelmatig de verbinding met ons gevoel en lichaam kwijt. Steeds meer mensen zijn aan het overleven. Trauma en omgaan met stress staan niet los van elkaar. Hoe meer stress we ervaren, hoe meer we terugvallen op onze automatismen/ ons overlevingsmechanisme.

Soorten trauma’s

Er zijn verschillende soorten trauma’s. We spreken van ontwikkeltrauma als we tijdens het opgroeien te maken krijgen met stressvolle situaties en ouders die tekort schieten kinderen in hun behoeften te voorzien. We krijgen allemaal in meer of mindere mate te maken met (ontwikkel)trauma. En ontwikkelen een eigen manier (vaak onbewuste patronen en maniertjes) om met moeilijke situaties om te gaan. Er is veel onwetendheid op dit gebied. Ik leg hier meer over uit op mijn pagina over belemmerende patronen. Wil je direct naar deze pagina, klik hier. Naast ontwikkeltrauma spreken we ook van enkelvoudig-, meervoudig- en complex trauma.

Enkelvoudig trauma is als iemand één schokkende ervaring meemaakt zoals een ongeluk, een overlijden van een dierbaar iemand, scheiding, operatie, bijvoorbeeld een aanranding. Of van meervoudig trauma als er meerderde ingrijpende gebeurtenissen gedurende langere tijd zich hebben afgepeeld. Naast enkelvoudig en meervoudig trauma kan er ook sprake zijn van complex trauma. Dan spreken we van trauma in combinatie met een stoornis zoals (kenmerken van) een persoonlijkheidsstoornis, dissociatieve stoornis of psychiatrische problematiek.

Wat is trauma? 

Ik heb geen trauma’ zeggen veel mensen. De gevoelswaarde van trauma is zwaar. Niet iedereen ontwikkelt na een schokkende ervaring trauma. Een trauma ontwikkelt zich pas als je de stress en pijn die een ervaring oplevert niet kunt verwerken. Natuurlijk ben je na een gebeurtenis in eerste instantie uit balans. Maar na verloop van tijd verdwijnen symptomen. Als het niet lukt de situatie een plek te geven, omdat je onbewust verdriet en pijn wegdrukt door allerlei onbewuste patronen, kan die energie zich ergens in je lichaam en geest opslaan. Pas veel later kunnen er symptomen ontstaan die niet direct aan trauma worden gekoppeld.

Symptomen die door trauma kunnen ontstaan:

Symptomen van trauma
  • Lichamelijke klachten (psychosomatische klachten)
  • Angsten
  • Gebrek aan energie
  • Spanning/ chronische stress
  • Burn-out
  • (ernstige) onzekerheid
  • Moeizame rouwprocessen
  • Zingevingsproblematiek
  • Ontevredenheid
  • Overgevoeligheid
  • Op de hoede zijn, altijd waakzaam zijn
  • Schrikachtig zijn
  • Slaapproblemen
  • Last van prikkelbaarheid
  • Soms last van woede-uitbarstingen
  • Concentratieproblemen
  • Vermijdingsgedrag
  • Verslavingen (o.a. eten, werken, drinken, etc.)
  • Depressiviteit
  • Seksuele problemen
  • Steeds terugkerende relatieproblemen
Traumacoaching voor individuen

Met een goed gesprek krijg je dieper inzicht in jouw situatie. Wil je belemmerend gedrag en/ of symptomen (van trauma) loslaten dan is een lichaamsgerichte benadering effectiever. Lichaam en geest zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Naast dieper inzicht, gaat deze benadering uit van het heldere weten van het lichaam. Oefeningen om te leren focussen, te oriënteren op jezelf, lichaamsbewustzijn vergroten, krijgen veel aandacht. Het leert je jouw lichaam en spierpantsering waar te nemen. Het kan geblokkeerde energie in beweging brengen en zo nodig ontladen. Je kunt uit je overleving blijven als je meer lichaamsbewustzijn creëert. Lichaamsbewustzijn is belangrijk om te kunnen ‘gronden’ en aanwezig te zijn in het hier-en-nu. Je neemt dan veel beter waar. Alles valt of staat met jouw bewustzijn.

Ook wordt de ademhaling betrokken. Moeilijke situaties hebben direct effect op onze ademhaling. Er ontstaan vaak onregelmatigheden. Deze onregelmatigheden zijn vaak ontstaan in onze kindertijd. Vrijer ademen zorgt voor meer ontspanning, maar ook voor dieper voelen en ervaren. Ademen is voelen. Veel mensen hebben een hoge ademhaling en hebben moeite met echt kunnen voelen. Een vrije ademhaling verbindt onze geest en lichaam. Speciale ademtechnieken heffen soms emotionele blokkades op. Ook worden emoties pas écht verwerkt als het lichaam wordt betrokken.

De situatie die in het hier en nu speelt, is vaak terug te herleiden naar ervaringen uit het verleden. Hierom worden soms extra technieken en methoden ingezet die voortkomen uit regressie en innerlijk kind werk. Ook kan systemisch werk en opstellingenwerk hiervoor worden ingezet. Bij alle vormen wordt het lichaam gebruikt als ingang om dieper te kunnen ervaren. Deze aanpak zorgt voor een betere samenwerking tussen ons hart, lichaam en hoofd. Vanuit die innerlijke verbinding, ben je beter in staat jezelf te reguleren, te balanceren en van binnenuit de eigen koers uit te zetten. Want je komt meer in contact met jouw innerlijke kracht, behoeften, gevoelens en wensen. Oude overtuigingen, vaste patronen kunnen worden omgezet in nieuwe mogelijkheden.

Let op: mijn begeleiding is ontoereikend voor mensen met psychiatrische problematiek of complex trauma.

Heeft u naar aanleiding van bovenstaande tekst vragen of wilt u meer informatie? Neem contact met me op voor een telefonische intake en/of voor een eerste sessie.

De Vrije Kameleon
‘Laat het los, maak jezelf zichtbaar en vrij’

Contactgegevens:
Sirpa van der Steen – Ilsink
06-55831296

Copyright © De Vrije Kameleon All Rights Reserved   |   Design & webdevelopment door Studio3bis.nl | Fotografie door Marco Ferrageau en Steef & Suus

Schrijf je in voor mijn blogs