Individuele paarden coaching? - De Vrije Kameleon
16140
post-template-default,single,single-post,postid-16140,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,vertical_menu_enabled,qode-title-hidden,side_area_uncovered_from_content,qode-theme-ver-7.7,wpb-js-composer js-comp-ver-7.6,vc_responsive

04 dec Individuele paarden coaching?

De bijzondere werkvorm, het samenwerken met een paard, heeft mij enorm gegrepen. Allereerst door mijn eigen ervaring met de spiegel van een paard en het effect op mij als mens. Ik was zelf altijd heel erg bang voor een paard. Eigenlijk was ik vooral bang voor de kracht in mezelf en had (heb) ik de neiging mezelf kleiner te maken. Deze persoonlijke ervaring beschrijf ik in mijn reeks ervaringsverhalen (blogs), mijn zoektocht naar vrijheid. Daarna door mij extra te verdiepen in het werken met paarden.

Het is zo onbekend. Hoe leg ik uit wat het is? Je moet het ervaren om te begrijpen wat ik bedoel. Bovendien is elke ervaring dan ook weer heel persoonlijk, elke sessie is anders. Om mensen kennis te laten maken met deze bijzondere werkvorm houd ik regelmatig proefsessies. Hieronder zal ik kort proberen uit te leggen waarom ik deze vorm zo bijzonder vind.

Werkvormen binnen coaching worden vaak ingezet om hier en nu situaties te creëren en deelnemers ervarend te laten leren. Dat is precies wat paarden coaching doet, ervarend leren. Binnen deze vorm maak ik gebruik van het natuurlijke instinct van het paard. Paarden zijn kudde en vlucht dieren. Zodra jij in contact komt met een paard scant ze jouw energie die je bij je draagt. Ze ziet jou als ‘kudde genoot’ en om te moeten vluchten is ze afhankelijk van jouw innerlijke kracht. Ze zal dan ook altijd haar best doen om jouw energie in balans te brengen. Ze spiegelt jouw onderbewustzijn, lichaamstaal en emoties. Als jij voelt en ervaart, neemt zij kleine verschillen waar en reageert hier direct op. Paarden leven altijd in het hier en nu en leven altijd vanuit hun hart/gevoel. Ze hebben geen oordeel zoals wij mensen dat kunnen hebben. Je zult merken dat zodra je met het paard in contact bent, je wordt uitgedaagd om ook te voelen en in verbinding te komen met jouw lichaam. Er gebeurt van alles en vaak precies afgestemd op dat wat er speelt in jouw leven. De combinatie van inzicht krijgen en het direct kunnen ervaren door te voelen, is zeer effectief. Soms kan één sessie met een paard al voldoende zijn jouw proces in beweging te brengen. Laatst zei een deelnemer dat ‘één ervaring gelijk staat aan zes gesprekken met een psycholoog.’ Het vindt plaats op een ander niveau dan het denken en praten. Wij mensen zitten vaak zo vast in het denken en het hoofd dat er soms meer nodig is om de verbinding met jezelf (jouw innerlijke bewustzijn), jouw lichaam en gevoel te herstellen. Ik onderzoek dan ook hoe ik dit proces het beste kan ondersteunen. Hoe kunnen wij mensen de verbinding met onszelf, ons lichaam en ons innerlijke bewustzijn vergroten. Voor jou, maar ook voor mezelf. Want hoe meer ik in verbinding ben met mezelf hoe beter ik jou kan begeleiden.

Eigenlijk maken we verbinding met ons oorspronkelijk vermogen. We maken contact met ons lichaam, gevoel en hart. Vanuit dat contact kunnen we meer vanuit onszelf leven, het eigen leven vormgeven en onze eigen koers uitzetten.

Ik werk vanuit vertrouwen, contact en gelijkwaardigheid. Jij staat als deelnemer centraal en ik mag dit bijzondere proces begeleiden. Meestal weet je zelf heel goed wat het paard je wilt vertellen en sluiten we daar op aan. Ik zet tijdens de coaching en ontmoeting met de ander(en) mezelf en het paard in als spiegel. Als het nodig is, vertaal ik de lichaamstaal van het paard en ben ook constant met mezelf in contact zodat ik goed kan blijven voelen. Het liefst maak ik contact via oogcontact, voelen en ervaren. Ook om de energie niet te verstoren want het gevaar bestaat dat we uit de diepere laag van ontspanning komen als we beginnen met praten, denken en interpreteren. Binnen de sessie maak ik naast het paard, jou en mezelf, gebruik van de ruimte, van de stilte, van eventueel aanwezige representanten, van vloerankers, van pionnen en van het niet weten. Ik weet nooit wat er gaat ontstaan. Dat vraagt van mij vertrouwen in het proces, in jou, in mezelf, in het paard en in alles wat zich aandient.

Deze werkvorm geeft een extra dimensie aan het coachtraject, maar kan dus ook heel goed ingezet worden als eenmalige sessie of workshop. Het is een vorm met onbegrensde mogelijkheden. Om een sessie of workshop met een paard te ervaren, is er geen affiniteit met paarden nodig. We werken met het paard samen vanaf de grond. Naast deze werkvorm, heb ik andere samenwerkingsvormen met een paard die ik inzet bij de verschillende workshops, groepscoaching en mindvoel paardrijden. Naast samenwerken met een paard heb ik ook andere werkvormen tot mijn beschikking die misschien beter aansluiten bij jou en of de groep. Ik ben creatief en opgeleid werkvormen te ontwerpen en ik kan ook bestaande werkvormen inzetten die aansluiten op de vraag.

3 Reactie's
 • Hilma teekens
  Geplaatst op 12:29h, 04 december Beantwoorden

  Nieuwgierig en misschien met enige scepsis ging ik deelnemen aan een proefsessie.
  Diep onder de indruk van Pandora en het warme welkom van Sirpa maakte dat al snel mijn reserves los liet. Ongelovelijk dat Pandora mijn gevoel zo goed wist weer te geven en Sirpa met de juiste vragen mij op liefdevolle wijze wist te confronteren met gevoelens die ik lange tijd heb weten weg te drukken. Herkenning vond ik ook bij de 2 andere deelneemsters wat ook weer veel inzicht wist te geven.
  Al met al een inspirerende en inzichtgevende middag die zeker ook op lange termijn je geest weer in beweging weet te brengen.
  Het was een zeer bijzondere en positieve ervaring . Dank je wel lieve Sirpa en Pandors!

 • Rieneke
  Geplaatst op 16:51h, 05 december Beantwoorden

  Ik heb de proefsessie als heel bijzonder ervaren. Vond het best wel spannend met zo’n groot beest, maar gaandeweg kreeg ik steeds meer vertrouwen. En uiteindelijk met de juiste begeleiding en zogenaamde “duwtje in de rug” van Sirpa, heb de vrijheid en kracht kunnen ervaren in het paardrijen zonder teugels, zonder handen. Het was magisch! Kan het iedereen aanraden, je zal er altijd iets uithalen.

 • Fleur Bijleveld
  Geplaatst op 20:35h, 05 december Beantwoorden

  Via de win actie van de Facebook pagina van “De Vrije Kameleon” ben ik in contact gekomen met Sirpa, ik was de gelukkige winnaar! Ik had een indivuele paardencoach sessie gewonnen! Ik kon het niet geloven maar al snel hadden we een afspraak gemaakt en op 28 Oktober was het zover. Het was zo spannend en ik wist totaal niet wat ik kon verwachten, maar eenmaal bij aankomst werd ik zo warm ontvangen door Sirpa dat mijn stress en angst totaal verdwenen waren. Nadat ik kennis had gemaakt met Sirpa en Pandora (het paard die mij bij mijn sessie heeft geholpen) kon het avontuur beginnen.
  Ik vind het heel moeilijk om mijn gevoelens te uiten omdat ik vaak gekwetst ben in het verleden maar Sirpa gaf mij het gevoel dat ik me helemaal kon laten gaan zonder mij te hoeven schamen, Ik voelde me veilig bij haar.
  Pandora begon meteen met mij te “lezen” en ze gaf allerlei singalen door aan Sirpa, ik kon niet geloven wat ik zag.. ik weet dat paarden gevoelige dieren zijn maar dit was zo bijzonder en onwerkelijk!
  Ik heb in mijn sessie niks hoeven vertellen in detail en dat vond ik heel erg fijn want ik heb daar een hekel aan.
  Maar ondanks dat ik niks heb verteld in detail wist Sirpa precies hoe ik mij voelde op dat moment, allemaal dankzij Pandora omdat zij mijn gevoel zo goed kon spiegelen. Ik kan niet alles vertellen wat ik die dag allemaal voor mooie dingen heb meegemaakt maar wat ik wel kan zeggen is dat dit de beste therapie was die ik ooit heb gehad. Sirpa en Pandora hebben mijn ogen geopend, Dit was het zetje wat ik nodig had, een duwtje in de goede richting.
  Na de sessie heb ik aangegeven dat ik het best heftig vond omdat ik heel dicht bij mijn eigen gevoel kwam en dat vind ik als persoon best lastig.. We hebben na afloop de sessie rustig na besproken en toen ik weer oké was na een kopje thee en een dikke knuffel hebben we afscheid genomen. Toen ik thuis was heeft ze nog contact met mij opgenomen om te checken of alles goed ging met mij. Het is een fijn idee dat ze betrokken was en dat ze haar bezorgdheid oprecht meende!
  Dit is een levens ervaring die ik nooit ga vergeten en ik ben Sirpa eeuwig dankbaar voor wat ze mij heeft kunnen bieden.
  Ik zou het iedereen aanraden! en als ik eraan terug denk krijg ik nog steeds een warm gevoel, het was echt een mooie ervaring.
  Hele lieve groet van Fleur <3

Geef een reactie