Ontspannen - De Vrije Kameleon
19862
post-template-default,single,single-post,postid-19862,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,vertical_menu_enabled,qode-title-hidden,side_area_uncovered_from_content,qode-theme-ver-7.7,wpb-js-composer js-comp-ver-7.5,vc_responsive

10 feb Ontspannen

Een blogje van een vriendin van mij. Wat ik mooi vind om met jullie te delen….


Ik hoorde laatst van iemand dat ze van haar arts het advies had gekregen om meer te ontspannen. 

Ik vond dat zo’n leeg advies. Ik denk namelijk dat ontspannen niets te maken heeft met meer koppen thee drinken of vaker in bad gaan.  

Ontspannen gaat over de spanning die los komt; ont-spannen. Ik weet niet hoe ‘t bij jullie zit maar bij mij verdwijnt die spanning niet ineens magischer wijze als ik meer rust neem. Nee, juist dan komt de spanning op. Wordt het zichtbaar, voelbaar. 

Alle mechanismes die we al heel ons leven met ons meedragen, alle pijn, angsten, waarom we doen wat we doen, komt aan de oppervlakte zodra we rusten, vertragen. 

En om dat te laten gebeuren is veiligheid nodig. Veel veiligheid. In onszelf, in het leven, of met iemand nabij die de ruimte kan houden voor wat er opkomt. Het creëren van veiligheid is een (levens-)lang proces en gaat stap voor stap, als we dit niet van kinds af aan ervaren hebben.

Het gebrek aan veiligheid is denk ik juist waarom we spanning zijn gaan opbouwen en vasthouden. Dus het advies dat iemand ‘simpelweg’ meer moet ontspannen slaat nergens op, zonder dat er ook samen gekeken wordt naar hoe meer veiligheid te creëren om het proces van ont-spannen te laten gebeuren.

Ik denk zelfs dat dit advies ervoor zorgt dat er nog meer spanning ontstaat. Want ontspannen voelt heel eng voor een systeem dat al heel ‘t leven gericht is op de spanning behouden, omdat dát is wat veilig en bekend voelt.

Tamara Spaan

Geen reactie's

Geef een reactie