Mentaliseren vs. Cognitieve dissonantie - De Vrije Kameleon
19310
post-template-default,single,single-post,postid-19310,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,vertical_menu_enabled,qode-title-hidden,side_area_uncovered_from_content,qode-theme-ver-7.7,wpb-js-composer js-comp-ver-7.6,vc_responsive

15 aug Mentaliseren vs. Cognitieve dissonantie

Mentaliseren is als een mens in staat is meerdere perspectieven, buiten zijn of haar eigen perspectief, in kan nemen. Bovendien zeer buitengewone perspectieven. Cognitieve dissonantie is het tegenoverstelde. Je ervaart een onprettig gevoel bij een perspectief van een ander die buiten jouw perspectief reikt. Als er een onprettig gevoel is en een overlevingsstrategie als cognitieve dissonantie actief is om het onprettige gevoel weg te houden, is het doorvoelen van je gevoel of iemand die je helpt je gevoel te doorvoelen nodig (regulatie of co-regulatie). Zo lang iemand stress ervaart, zich onprettig voelt door angst, is de persoon niet in staat open en nieuwsgierig te zijn. Jezelf reguleren doe je door jezelf waar te nemen, de weerstand of het onprettige gevoel op te merken en te doorvoelen. Dit opent ons waarnemingsvermogen, bevordert rust en ontspanning en nieuwsgierigheid. Dus open zijn terwijl je angst voelt, is bijna onmogelijk als je niet in staat bent jezelf te reguleren. In plaats daarvan gaat ons overlevingssysteem aan. Belangrijk voor een ander die wel gereguleerd is, rustig te blijven, aanwezig te zijn en soms de ander uitdagen als je voelt dat er iets meer ruimte ontstaat. Je kunt de ander ondersteunen!

Geen reactie's

Geef een reactie