Vrijheid in de praktijk: Blog 9: Op jouw eigen plek blijven - De Vrije Kameleon
18607
post-template-default,single,single-post,postid-18607,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,vertical_menu_enabled,qode-title-hidden,side_area_uncovered_from_content,qode-theme-ver-7.7,wpb-js-composer js-comp-ver-7.6,vc_responsive

20 dec Vrijheid in de praktijk: Blog 9: Op jouw eigen plek blijven

Het zijn gekke tijden. Je wordt uitgedaagd bij jezelf te blijven. Terwijl we de hele dag worden afgeleid of verleid om te reageren op onze omgeving. De komende tijd zullen we nog meer worden uitgedaagd. Vandaar deze post.

Informatiestromen nemen je mee. Je leest, ziet of ervaart iets van buiten. Je denkt wat en voelt een emotie. Emoties kunnen prettig zijn maar ook onprettig, zoals angst, boosheid en/ of frustratie. Je reageert bijna automatisch, want onprettige gevoelens moeten weg. Als reactie hebben we allemaal onbewuste gedragingen (maniertjes en strategieën) die we inzetten om bij onze onprettige gevoelens weg te bewegen.

Een informatiestroom die van buiten bij jou naar binnen komt, kan bijvoorbeeld een artikel zijn dat je leest. Een post van iemand. De persconferentie. Het nieuws. Een persoon die jou bijvoorbeeld boos aankijkt of toespreekt. Een reactie op jouw tijdlijn of een bericht dat jou niet aanspreekt, etc., etc.

Alle informatie draagt energie. Voordat je het doorhebt, resoneer je mee of trigger je op de informatie uit jouw omgeving. Je hiervan bewust zijn, is belangrijk.

Velen van ons zijn minder bewust. En veel mensen hebben nog niet zo’n sterke verbinding met zichzelf (hun voelen en lichaam). Sommigen zijn gefocust op hun omgeving of zitten sterk in hun hoofd. Ze reageren vaak automatisch op externe informatiestromen. Helemaal als ze aan het overleven zijn. Veel mensen hebben dan een korter lontje. Reacties gaan dan helemaal automatisch.

Als je niet in verbinding bent met je lichaam en jouw gevoelswereld, dan hebben jouw denken en overlevingsmechanismen het al snel van je over genomen. Jouw denken wordt beïnvloed door jouw omgeving. Er wordt herhaaldelijk verteld wat je ergens van moet vinden, een soort van brainwash. In hoeverre denk jij voor jezelf? Voel jij voor jezelf? Of is het eigenlijk een mening van een ander?

Op je eigen plek blijven doe je door jezelf telkens weer te vertragen en te voelen. Je lichaam en gevoel gebruik je als een kompas. Dat geeft duidelijk en subtiel aan wat er om je heen gebeurt. Je lichaam is eigenlijk een soort van ‘feedbackmachine’. Hoe je de weg naar binnen maakt, heb ik vanaf maart in verschillende blogs geschreven.

Als je weet hoe jouw energie (essentie) van binnen voelt, merk je veel sneller op dat externe informatiestromen met je aan de haal gaan. Welke emoties naar boven komen. Welke lichaamssensaties worden gevoeld. Welke vaste gedragspatronen of reacties worden geactiveerd. Door jezelf te vertragen, blijf je uit een automatische reactie. Door het doorvoelen van de emotie, die door de externe informatiestroom wordt getriggerd, breng je jezelf steeds weer liefdevol terug naar jezelf, naar jouw essentie. Onder het onprettige gevoel zit namelijk jouw kracht.

Wat we nu veel om ons heen zien, zijn mensen met angst. Mensen die bang zijn voor het virus. Bang om hun vrijheid te verliezen. Bang om hun bedrijf te verliezen. Bang voor de toekomst. Bang voor een totale lockdown. En ga zo nog maar even door. Onze omgeving is onvoorspelbaar, verwarrend en onduidelijk. Dat geeft stress. Hoe mensen hiermee omgaan, is voor iedereen anders.

Veel mensen zijn boos, gefrustreerd, maken zich zorgen, zijn angstig en gaan in een overlevingsstand. Hierdoor zijn ze minder goed in staat te reflecteren, zaken te overzien, vanuit verschillende perspectieven te kijken of te beredeneren. Ons bewustzijn wordt gekaapt. Met alle gevolgen van dien, bijvoorbeeld polarisatie.

In een tijd als deze kan je best vaak worden overspoeld door informatiestromen buiten onszelf. Dat was altijd al zo. Onze omgeving is nu alleen zo verwarrend en spannend dat het voor velen een uitdaging is bij zichzelf aanwezig te blijven. Zich niet mee te laten slepen.

In plaats van automatisch te reageren op die ander (situatie of omgeving) of weg te bewegen bij de aanwezige onprettige gevoelens en lichaamssensaties. Blijf je aanwezig bij het gevoel. Door deze te doorvoelen, keer je telkens terug naar jouw basisenergie. Ik noem het jouw essentie. Hiermee versterk je de innerlijke verbinding en transformeer je de lage energetische frequentie in een hogere.

Je mag natuurlijk wel reageren, maar door te vertragen en het te doorvoelen, blijf je uit een automatische reactie (de actie-reactie dynamiek). Een dynamiek die alleen maar dezelfde voorspelbare loop creëert. Wanneer je eerst de weg naar binnen maakt, creëer je een oorspronkelijke (re)actie van binnenuit.

Mijn automatische reactie (mijn programmering) is mezelf niet uit te spreken omdat ik bang ben om te worden afgewezen. En ja natuurlijk triggert dit als ik die externe informatiestroom ontvang. Door dit te doorvoelen, merk ik dat het me sterker maakt. Ik kies ervoor mijn waarheid te blijven uitspreken.

Geen reactie's

Geef een reactie