Vrijheid in de praktijk: Blog 10, Aanwezig - De Vrije Kameleon
18610
post-template-default,single,single-post,postid-18610,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,vertical_menu_enabled,qode-title-hidden,side_area_uncovered_from_content,qode-theme-ver-7.7,wpb-js-composer js-comp-ver-7.6,vc_responsive

20 dec Vrijheid in de praktijk: Blog 10, Aanwezig

In deze tijd worden veel mensen extra getriggerd. Daarmee bedoel ik dat je onprettige emoties ervaart door verschillende informatievelden die aanhaken bij een emotielaag die in jou al reeds aanwezig is. Met informatievelden bedoel ik alle informatie die bij jou van buiten naar binnen komt zoals het contact met andere mensen, situaties, omgevingen, media etc. Dat was altijd natuurlijk al zo, maar op dit moment staan we continue bloot aan stress door intense informatievelden die zich buiten onszelf bevinden. Het raakt ons allemaal. Die informatie oftewel prikkels komen vaak vanuit verschillende kanten bij je naar binnen. Hoe we hier op reageren, gaat veelal automatisch.

Door jouw aanwezigheid te vergroten of te borgen, ben je beter in staat jouw gedachten, emoties en lichaamssensaties op te merken. Soms komt een informatieveld zo diep binnen bij je binnen dat er een kans bestaat jezelf te verliezen.

Een gevoeligheid voor bepaalde triggers is vaak ergens in onze kindertijd ontstaan. Ik trigger bijvoorbeeld op onvrijheid en afwijzing. Hier heb ik al heel veel over geschreven. Check mijn website, mocht je hier meer over willen lezen. Het gaat niet perse om het verhaal, maar om de gevoeligheid die ergens in jouw lichaam ligt opgeslagen en wordt geraakt. Het is alsof het informatieveld van buiten ergens op vastklinkt en er een vast programma gaat draaien. Als je niet oppast, kom je in een ondermijnende reactie van jouw wezen terecht. Hieronder leg ik verder uit hoe het werkt.

Wanneer een ander (situatie of omgeving) met jou in contact komt. Iets doet, uitzendt wat jou raakt, kun je je laten verleiden automatisch te reageren. We komen dan in actie- reactie dynamiek terecht. Om er een goed voorbeeld van te geven. We kennen allemaal wel de welles/ nietes discussies. We staan in onze opvattingen tegenover elkaar. We kunnen dat op een vriendelijke manier doen. Meestal gaat het gepaard met irritatie. Irritatie heeft een bepaalde energie en die wordt met de boodschap meegezonden. Wanneer je in zo’n discussie terecht bent gekomen, voel je zelf vaak ook irritatie. Je merkt bijvoorbeeld dat je lichaam zich aanspant om kracht bij te zetten. Je reageert vaak automatisch en vanuit hetzelfde energieveld als het bij jou is binnen gekomen. Dit is een simpel voorbeeld. In de werkelijkheid gaat het soms zo diep en werken verschillende informatievelden gelaagd door elkaar heen. Dus aanwezigheid is elk moment is belangrijk.

Soms gaat de reactie zo snel dat je niet eens de kans hebt te ervaren wat een bepaald informatieveld met jou doet. We nemen onvoldoende de ruimte om te voelen en te ervaren. We trillen meteen op de energie van het informatieveld mee en reageren direct vanuit dezelfde energie weer terug.

Soms raak je het effect in jouw binnenwereld snel weer kwijt, maar het wil ook nog wel eens blijven hangen. Voel je je na of tijdens een contact met iemand wankel? Begin je aan jezelf te twijfelen? En kom je in een gedachtestroom terecht dat niet in lijn is met jouw essentie? Zelfs zo ondermijnend is dat je de verbinding met jouw essentie kwijt raakt en je jezelf verlaat, dan kun je werken aan jouw aanwezigheid en het versterken van jouw essentie.

Hoe doe je dat?

Hoe meer gevoeligheid je hebt in jouw systeem door eerdere ervaringen hoe gevoeliger je bent voor bepaalde triggers. De vraag is, ben je sowieso met jezelf verbonden? Veel mensen hebben in het verleden iets meegemaakt waardoor ze de verbinding met hun lichaam en gevoel zijn verloren. Ze hebben zich moeten afschermen en leren leven vanuit hun overleving. Ons programma oftewel overleving bestaat uit een arsenaal van onbewuste maniertjes en strategieën die perfect op onze omgeving is afgestemd. Vaak ben je je er helemaal niet van bewust. Totdat mensen er in vastlopen.

Informatievelden creëren dus emoties als gevoelens en lichaamssensaties. Wanneer we onprettige emoties ervaren, gaat ons automatische overleefsysteem aan. Hoe iedereen daarmee omgaat, is voor iedereen anders. De meeste mensen hebben geleerd, weg te bewegen van onprettige emoties. Door onbewust automatisch gedrag in te zetten zoals het wegdrukken, het rationaliseren, degene die ‘het slechte nieuws’ brengt, afwijzen, constant de strijd aangaan, jezelf opofferen etc. Want jouw overleef systeem heeft altijd heel goed voor jou gezorgd. Gezorgd dat je niet te veel of zelfs geen pijn ervaart.

Door jouw aanwezigheid te vergroten, kun je jouw automatische reactie vertragen. Als je altijd aanwezig bent, herken je jouw automatische reacties en aanpassing aan jouw omgeving. Je blijft aanwezig bij jouw interne reactie. Je blijft aanwezig, doorvoelt het en blijft bij jezelf. Vanuit die aanwezigheid kies je voor een innerlijke actie, oftewel creatie. Vanuit jouw essentie en jouw diepste wezen die in lijn is met wie jij bent en waar je voor staat.

Je kunt boos zijn op de wereld en meteen gaan hakken. Vanuit het denkveld, onverbonden met jouw essentie. Of je kunt je boosheid doorvoelen en vanuit jouw innerlijke kracht reageren. Als er bijvoorbeeld angst ontstaat, is het belangrijk die angst te doorvoelen. Als je dit niet doet, dringt de energie van het informatieveld bij je binnen en worden jouw gedachten, gevoelens, gemoedstoestand en eigen energie beïnvloed. Veel mensen weten dit niet.

Met jouw aanwezigheid en bewustzijn vergroot je jouw keuzevrijheid. Omdat je kunt reageren zoals jij wilt. Er is niets mis met boosheid, maar wel als het een niet verbonden boosheid is. Als je je kracht in jouw kern niet voelt. Voordat je het weet, word je in het energieveld van die ander, van jouw omgeving of in de situatie mee gezogen. Laat je je afleiden, verleiden en je zelfs van je spoor afbrengen.

Als je werkelijk zou weten hoeveel kracht je hebt met jouw ‘reactie’ dan zou je hier waarschijnlijk veel bewuster mee omgaan. Want dan weet je dat je met jouw energie zelf een nieuw informatieveld creëert. Je kunt met jouw aanwezigheid en jouw ‘reactie’ verschil maken in het collectieve veld. Jouw ‘reactie’ bepaalt meer van hetzelfde of een verandering.

Jouw lichaam beschermt jouw frequentie door jou continue van feedback te voorzien. Wil je jezelf ontdekken en neerzetten dan kun je heel goed afgaan op de subtiele feedback van jouw lichaam. Die geeft feilloos aan wanneer er iets gebeurt wat niet prettig is en niet in lijn is met wie je bent. Weten waar jij voor staat en wat jij komt brengen, is cruciaal. We hebben allemaal een stukje van de puzzel. Wanneer het niet direct lukt, kun je altijd de verbinding met je ware zelf herstellen en erop terugkomen. In je eigen kracht gaan staan, zie ik als levenskunst en een proces dat gepaard gaat met vallen en opstaan.

Wil je hier meer over lezen, neem dan eens een kijkje op mijn website. Bovendien ben je altijd welkom om vragen te stellen.

Geen reactie's

Geef een reactie