Wat is een trauma | Symptomen van trauma | Trauma en stress
17725
page-template,page-template-full_width,page-template-full_width-php,page,page-id-17725,ajax_fade,page_not_loaded,,vertical_menu_enabled,qode-title-hidden,side_area_uncovered_from_content,qode-theme-ver-7.7,wpb-js-composer js-comp-ver-5.6,vc_responsive

Wat is een trauma

‘Trauma? ‘Ik heb geen trauma’ zeggen veel mensen.
De gevoelswaarde van het woord trauma is zwaar…… ‘

'We spreken van een enkelvoudig trauma als iemand één schokkende ervaring meemaakt zoals een ongeluk, een natuurramp¸ een overlijden van een dierbaar iemand, scheiding, operatie, ziekte, een aanranding, etc. We spreken van meervoudig trauma als er meerderde ingrijpende gebeurtenissen gedurende langere tijd zich hebben afgepeeld. Je kunt dan denken aan herhaaldelijk seksueel misbruik, veelvuldige pesterijen en steeds niet geloofd worden.'

Trauma? ‘Ik heb geen trauma’ zeggen veel mensen. De gevoelswaarde van het woord trauma is zwaar. Mensen hebben vaak het idee dat trauma is gekoppeld aan één of meer concrete heftige ervaringen of gebeurtenissen in het leven. Dat klopt. Iedereen maakt ergens in zijn of haar leven wel heftige ervaringen mee. En iedereen gaat daar op zijn eigen manier mee om. Het wordt pas een probleem als die ervaringen ons overkomen te intens zijn om echt te doorvoelen. Als we op die momenten onvoldoende steun uit onze omgeving krijgen. Zodat de verwerking ervan stagneert en ergens in ons brein en lijf blijft zitten. Soms worden de gevolgen ervan pas veel later voelbaar en zichtbaar. En trek je niet meteen de conclusie dat die gevolgen te maken kunnen hebben met een eerder ervaren heftige gebeurtenis(sen).

Soorten trauma’s

We spreken van een enkelvoudig trauma als iemand één schokkende ervaring meemaakt zoals een ongeluk, een natuurramp¸ een overlijden van een dierbaar iemand, scheiding, operatie, ziekte, een aanranding, etc. We spreken van meervoudig trauma als er meerderde ingrijpende gebeurtenissen gedurende langere tijd zich hebben afgepeeld. Je kunt dan denken aan herhaaldelijk seksueel misbruik, veelvuldige pesterijen en steeds niet geloofd worden. Naast enkelvoudig en meervoudig trauma kan er ook sprake zijn van complex trauma. Dan spreken we over enkelvoudig of meervoudig trauma in combinatie met één of meerdere andere stoornissen zoals (kenmerken van) een persoonlijkheidsstoornis, dissociatieve stoornis of psychiatrische problematiek. Hier kan je je vast wel iets bij voorstellen?

Met trauma bedoel ik ook jeugdtrauma. Dit komt veel vaker voor dan we denken. Eigenlijk lopen we allemaal als kind ontwikkeltrauma op. En er is nog veel onwetendheid op dit gebied. Daarom ook over dat specifieke onderwerp meer informatie op de volgende pagina. Wil je daar al meteen naartoe, klik hier.

Symptomen van trauma
 • Lichamelijke klachten (psychosomatische klachten)
 • Angsten
 • Gebrek aan energie
 • Spanning/ chronische stress
 • Burn-out
 • (ernstige) onzekerheid
 • Moeizame rouwprocessen
 • Zingevingsproblematiek
 • Ontevredenheid
 • Overgevoeligheid
 • Op de hoede zijn, altijd waakzaam zijn
 • Schrikachtig zijn
 • Slaapproblemen
 • Last van prikkelbaarheid
 • Soms last van woede-uitbarstingen
 • Concentratieproblemen
 • Vermijdingsgedrag
 • Verslavingen (o.a. eten, werken, drinken, etc.)
 • Depressiviteit
 • Seksuele problemen
 • Steeds terugkerende relatieproblemen
 • Posttraumatische stress stoornissen (PTSS)

Op deze pagina heb ik het over enkelvoudig en meervoudig trauma die alle mensen tijdens het leven kunnen tegenkomen. Mensen die zich in een aantal van onderstaande symptomen herkennen, maar wel in staat zijn redelijk te blijven functioneren. Ik richt mij op mensen die geen psychiatrische stoornis of persoonlijkheidsproblematiek hebben, maar wel tegen belemmeringen kunnen aanlopen door ontwikkeltrauma. Soms in combinatie met enkelvoudig en meervoudige trauma.

Traumaverwerking

Met een goed (coach)gesprek krijg je dieper inzicht in jouw situatie. Maar wil je belemmerend gedrag en/ of symptomen van trauma loslaten dan is een lichaamsgerichte benadering effectiever. Het gaat uit van het heldere weten van het lichaam. Oefeningen om te leren focussen, te oriënteren op jezelf, lichaamsbewustzijn vergroten krijgen veel aandacht. Het leert je jouw lichaam en spierpantsering waar te nemen. Het kan geblokkeerde energie in beweging brengen en zo nodig ontladen. Je kunt uit je overleving blijven als je meer lichaamsbewustzijn creëert. Lichaamsbewustzijn is belangrijk om te kunnen ‘gronden’ en aanwezig te zijn in het hier-en-nu. Je neemt dan veel beter waar. Alles valt of staat met jouw bewustzijn.

Ook wordt de ademhaling betrokken. Moeilijke situaties hebben direct effect op onze ademhaling. Er ontstaan vaak onregelmatigheden. Deze onregelmatigheden zijn vaak ontstaan in onze kindertijd. Vrijer ademen zorgt voor meer ontspanning, maar ook voor dieper voelen en ervaren. Ademen is voelen. Veel mensen hebben een hoge ademhaling en hebben moeite met echt kunnen voelen. Een vrije ademhaling verbindt onze geest en lichaam. Speciale ademtechnieken heffen soms emotionele blokkades op. Ook worden emoties pas écht verwerkt als het lichaam wordt betrokken.

De situatie die in het hier en nu speelt is vaak terug te herleiden naar ervaringen uit het verleden. Hierom worden soms extra technieken en methoden ingezet die voortkomen uit regressie en innerlijk kind werk. Ook kan systemisch werk en opstellingenwerk hiervoor worden ingezet. Bij alle vormen wordt het lichaam gebruikt als ingang om dieper te kunnen ervaren. Deze aanpak zorgt voor een betere samenwerking tussen ons hart, lichaam en hoofd. Vanuit die innerlijke verbinding, ben je beter in staat jezelf te reguleren, te balanceren en van binnenuit de eigen koers uit te zetten. Want je komt meer in contact met jouw innerlijke kracht, behoeften, gevoelens en wensen. Oude overtuigingen, vaste patronen kunnen worden omgezet in nieuwe mogelijkheden.

Heeft u naar aanleiding van bovenstaande tekst vragen of wilt u meer informatie? Neem contact met me op en kom langs voor een gratis intakegesprek. Mijn praktijk zit in Voorburg. Nabij Den Haag. Traumacoaches zijn verspreid over het land. Mocht u niet in Zuid Holland wonen dan kan ik je doorverwijzen naar één van mijn collega’s.

De Vrije Kameleon
‘Laat het los, maak jezelf zichtbaar en vrij’

Contactgegevens:
Sirpa van der Steen – Ilsink
06-55831296

Natuurgerichte Vakspecialist
Erkend Coach

Copyright © De Vrije Kameleon All Rights Reserved   |   Design & webdevelopment door Studio3bis.nl | Fotografie door Marco Ferrageau en Steef & Suus