Achtergrond en Focus - De Vrije Kameleon
Coaching gaat over leren, ontwikkelen en gedragsverandering. Om gedrag te veranderen is inzicht in eigen gedrag en patronen belangrijk. Deelnemers zijn eigenaar van de ontwikkeling en onderdeel van de verandering. Ik faciliteer individueel leren en collectief leren binnen teams, afdelingen en/of organisaties. Leren door het expliciet zichtbaar maken van verschillen en overeenkomsten om vervolgens tot gezamenlijke betekenissen te komen die leiden tot onderlinge samenhang, afstemming en organisatieontwikkeling. Tijdens de coachsessies maak ik zoveel mogelijk gebruik van hier en nu situaties.
leren, ontwikkelen, gedragsverandering, inzicht, patronen, eigenaarschap, teamleren, zelforganiseren, collectief leren, individueel leren, verschillen, energie, overeenkomsten, organisatie leren
15566
page-template,page-template-full_width,page-template-full_width-php,page,page-id-15566,ajax_fade,page_not_loaded,,vertical_menu_enabled,qode-title-hidden,side_area_uncovered_from_content,qode-theme-ver-7.7,wpb-js-composer js-comp-ver-5.6,vc_responsive

Achtergrond en Focus

‘Binnen De Vrije Kameleon combineer ik alle bronnen van kennis.’

'Ik geloof in de kracht van zichtbaarheid en zuiverheid.'

Mijn ontwikkeling als coach begon toen ik in 2000 mijn gevoel begon te volgen. Ik startte een deeltijd opleiding om mij om te scholen en vond daarnaast een relevante baan in de GGZ zorg. Dit bleek een schot in de roos. Met veel energie kon ik mij de afgelopen 19 jaar, binnen het sociale domein en (hoger) onderwijs, professioneel en persoonlijk verder ontwikkelen. Naast onderstaand opleidingstraject heb ik veel (zelf) onderzoek gedaan door het volgen van (leer) therapie, coaching, workshops, trainingen, bijeenkomsten, lezingen.

Opleidingen

-Post HBO Lichaamsgerichte trauma coaching (2018)

-Systemisch werken (2017)

-Paarden coaching; algemeen, systemische paarden coaching en paarden coaching met kinderen (2016)

-Master Organisatie Coaching (2014)

-Post HBO Competentie Gericht Coachen (individuen en teams) (2011)

-Post HBO Didactische Vaardigheden (2008)

-HBO Sociaal Pedagogische Hulpverlening (2004)

Trainingen, bijeenkomsten en workshops: 

-Karakterstructuren

-Mindfulness

-Bewustzijnsverruiming en innerlijke groei

Ik heb verschillende opleidingen gevolgd, zowel reguliere- als meer natuurgerichte opleidingen. Wat de verschillende opleidingen met elkaar verbindt, is het werken met (gedrags-)patronen en het begeleiden van ontwikkel- en groeiprocessen van individuen en groepen.

Werkervaring en focus

Naast mijn opleidingen begeleidde ik (vanaf 2000) in eerste instantie cliënten. En sinds 2006 trainde en coachte ik (toekomstige) professionals, groepen en teams binnen het hoger onderwijs van de Faculteit Sociaal Werk en Educatie. In 2018 heb ik mijn vaste baan opgezegd om mij volledig op mijn eigen praktijk te richten. Binnen mijn praktijk richt ik mij op mensen die meer met zichzelf en/of elkaar willen verbinden.

 

Je kunt dan denken aan;

  • Mensen die in het contact met een ander en/of in hun privéomgeving niet (meer) tot hun recht komen en/of vastlopen
  • Mensen die in het contact met een ander en/of in hun (studie) werkomgeving niet (meer) tot hun recht komen en/of vastlopen
  • Groepen die samen willen groeien
  • Professionals die met mensen werken
  • Teams uit de zorg, het onderwijs of welzijn
  • MKB organisaties en bedrijven die mensgerichter willen werken

Meer informatie over mijn werkervaring en opleidingen? Klik dan hier voor mijn linkedIn profiel.

Persoonlijke ervaringen

De Vrije Kameleon staat symbool voor mijn leven. Tijdens mijn leven liep ik zelf meerdere keren vast. Ik paste me door mijn gevoeligheid en binnen de situatie waarin ik zat ‘teveel’ aan mijn omgeving aan. Dit overlevingsmechanisme (en andere patronen) leverde mij uiteindelijk meer nadelen op dan voordelen. Ik ben hiermee aan de slag gegaan. Mijn leven en vooral de manier waarop ik hiermee ben omgegaan, hebben mij naast alle verworven kennis door werkervaring/ opleidingen/ trainingen/ workshops gevormd als mens en professional.

Binnen De Vrije Kameleon combineer ik alle bronnen van kennis. Dit groeiproces heb ik eerlijk beschreven in een reeks van dertien ervaringsverhalen, mijn zoektocht naar vrijheid. Ben je nieuwsgierig geworden, klik dan hier voor mijn blogs. Of hier als je mijn ervaringsverhalen in één document wilt ontvangen. Dat leest lekkerder weg. 

Drijfveren 

Met mijn praktijk wil ik een bijdrage leveren aan een betere wereld. Wat ik zelf heb ervaren en wat ik ook om mij heen zie gebeuren, is dat veel mensen het lastig vinden de verbinding met zichzelf en elkaar te maken. In de huidige maatschappij staat het denken centraal. Gaat alles snel en is veel hectisch en vluchtig. Steeds meer mensen zijn aan het overleven. Wanneer wij met verschillende stresssituaties te maken krijgen, valt het autonome zenuwstelsel terug op het bekende overlevingsmechanisme. Dit mechanisme is vaak terug te herleiden naar het gezin van herkomst. Stresssituaties en de ontwikkeling in de vroege jeugd staan niet los van elkaar. Er is nog veel onwetendheid op dit gebied. Met het delen en zichtbaar maken van mijn ervaringsverhalen probeer ik veel onderwerpen waar een taboe op heerst te doorbreken en kwetsbaarheid en zelfontwikkeling laagdrempelig te maken.

 

Naast het delen van mijn verhaal als ervaringsdeskundige, wil ik mensen en groepen die vastlopen, helpen. Werken met de manier waarop zij in het leven staan, hoe ze contact maken met de ander en hoe zij verbonden zijn met hun eigen lichaam en energie. Hierdoor ontstaat er meer energie, ruimte en een gevoel van vrijheid. Zodat we als mensen in plaats van overleven en aanpassen, beter in staat zijn ons eigen leven (en werkt) te creëren op een manier die bij ons past.

De Vrije Kameleon
‘Laat het los, maak jezelf zichtbaar en vrij’

Contactgegevens:
Sirpa van der Steen – Ilsink
06-55831296

Natuurgerichte Vakspecialist
Erkend Coach

Copyright © De Vrije Kameleon All Rights Reserved   |   Design & webdevelopment door Studio3bis.nl | Fotografie door Marco Ferrageau en Steef & Suus